Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Жовтень » 12 » Скрайбінг - сучасна форма візуалізації навчального матеріалу
21:23
Скрайбінг - сучасна форма візуалізації навчального матеріалу

10 жовтня 2016 року на базі методичного кабінету КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради" проведено оперативно-методичну нараду "Скрайбінг - новітня техніка презентації".

Що ж таке скрайбінг? Це інноваційна технологія, за допомогою якої можна привернути увагу слухачів, яка допомагає доступно та легко пояснювати складний матеріал. Скрайбінг - це новітня техніка презентації, у якій мова людини, що виступає, ілюструється "на льоту" малюнками фломастером на білій дошці (або аркуші паперу); виходить ніби "ефект паралельного слідування", коли ми й чуємо і бачимо приблизно одне і те ж, при цьому графічний ряд фіксується на ключових моментах.

Фахівця в даній області прийнято називати скрайбером, а презентацію, яку він створює – скрайб.

Скрайбінг буває "ручний" і "комп'ютерний". Ручний – класичний: голос за кадром розповідає, а рука в кадрі малює зображення, що ілюструє усну розповідь. У такому скрайбінгу використовуються, як правило, аркуші паперу або презентаційна дошка, кольорові олівці, маркери, фломастери, пензлі і фарби, а також елементи аплікації. По-своєму унікальний скрайбінг можна створити навіть за допомогою малюнків на піску.

Комп'ютерний скрайбінг набагато простіший. Не потрібно озброюватися відеокамерою, штативом, освоювати ремесло монтажера і диктора. Такий скрайбінг можна створити за допомогою сервісу PowToon і програми VideoScribe.

Є два основних види скрайбінгу: фасилітація та відеоскрайбінг.

ДЕ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ?

Тематика скрайб-презентацій абсолютно різноманітна: це бізнес-ролики, відео на соціальні теми, рекламні відеосюжети, повідомлення по темі (заміна Power Point), розповіді про книги, самопрезентації та інше.

Велика частина скрайб-презентацій створена на теми шкільної програми: це відеосюжети з історії, правознавства, етнографії, психології, англійської мови. За допомогою скрайбінга можна "екранізувати" казки, вірші, загадки.

Тривалість відеосюжетів залежить від задумки авторів і коливається від 45 секунд до 10 хвилин. Найкраща тривалість скрайб-презентації – від 5 до 9 хвилин.  Скрайбінг можна використовувати на будь-якому уроці і по будь-якій темі. Підійде він для пояснення нового матеріалу і перевірки засвоєного, може бути використаний як засіб узагальнення вивченого, як домашнє завдання, як "мозковий штурм" і рефлексія на уроці. Найбільш перспективно використання скрайб-презентацій в проектній діяльності. Таким чином, практично будь-яке творче завдання може бути представлено у вигляді скрайбінга: починаючи вітальною листівкою і закінчуючи мультфільмом.

НАВІЩО? 

Головне в понятті скрайбінга – візуалізації інформації. Завдання скрайб-презентації – донести інформацію, зробити її привабливою для слухача і глядача, допомогти краще її запам'ятати і засвоїти.

З цією метою творці скрайбінга використовують різні типи зображень: малюнки, піктограми, символи, окремі ключові слова (написи, гасла), схеми та діаграми. Скрайбінг може уміщатися як на одному аркуші паперу, так і на кількох. В ідеалі, дивлячись на скрайб-малюнки, слухач повинен відтворити в пам'яті почуту розповідь і відтворити її, хоча б у загальних рисах. Якщо малюнки підібрані в міру і правильно, це не складе особливих труднощів. Тому важливо не ЯК малювати, а ЩО малювати.

Що первинне? "Голос за кадром" (розповідь) чи малюнки? Звичайно, "голос за кадром"! Без усного повідомлення не було б і самої скрайб-презентації, це – головний елемент скрайбінга. Чітка дикція за кадром, гарне звучання посилюють зоровий ефект. "Озвучка" (голос диктора) веде за собою весь образотворчий ряд, а музика стає ефектним доповненням презентації. Чіткість, стислість, зрозумілість – секрет успіху будь скрайб-презентації.

Сервіси та програми для створення скрайбінг-презентацій:

1. Sparcol VideoScribe — www.sparkol.com

Сервіс Sparkol VideoScribe - дозволяє створювати відеоролики з ефектом промальовування сюжету від руки. Все настільки просто, що з ним розібратися будь-яка людина. Sparkol VideoScribe - це ідеальне рішення для маркетологів та власників малого бізнесу, так як можна робити відмінні рекламні ролики, що ідеально підходять для презентації товарів або послуг. Блог російською мовою: www.sparkolpro.ru

У програмі передбачена велика бібліотека анімованих зображень і картинок на різні тематики. По кожній картинці можна подивитися коротке відео про те, як вона буде намальована в кадрі вашої презентації. У створену презентацію ви можете додати потрібний аудіо-супровід і записати голос за кадром. Презентація може бути експортована у відео-формат, а також у pdf файл.

2. PowToon — www.powtoon.com

PowToon - безкоштовний онлайн-додаток для створення анімованих відео - презентацій з додатковими платними можливостями. У програмі передбачено кілька варіантів анімації тексту на слайдах: написання тексту від руки, послідовне поява літер, а також прості варіанти анімації тексту, до яких всі звикли в програмі PowerPoint. А бібліотека анімованих зображень неймовірно велика: моделі різних чоловічків у векторній графіці і безліч елементів інфографіки. А більш складні зображення можна придбати за оплату підписки. У бібліотеці готових шаблонів можна вибрати оформлення, яке найбільш підходить для вашої відео-презентації.

PowToon — вся анімація створюється від слайда до слайда. Робоча область має кнопки управління, часову шкалу, вікно попереднього перегляду, список слайдів і перемикач вибору елементів.

Сервіс дозволяє експортувати створену мультимедійну презентацію на Youtube.

3. Moovly - www.moovly.com

Moovly — один із найпростіших інструментів для виготовлення анімованих презентацій, багато елементів промальовується за допомогою ручки. Цей сервер дає можливість безкоштовно створювати необмежену кількість презентацій тривалістю близько 10 хв.

У безкоштовної версії програми доступна велика кількість анімованих картинок і елементів інфографіки. Для кожного елемента ви можете вибрати від 10 різних варіантів анімації. Створені відео ви можете викласти на Youtube або Facebook та завантажити у форматі відео або flash.

4. GoAnimate - www.goanimate.com

GoAnimate - найцікавіша онлайн - програма зі створення презентацій і анімованих відео-роликів з широкими можливостями. Програма має безкоштовну версію з обмеженими можливостями і різні варіанти щомісячної підписки. У GoAnimate представлені дуже різноманітні шаблони презентацій, в яких ви знайдете велику кількість анімованих зображень. Частину зображень можна навіть коректувати: змінювати нахил і розмір елементів, прибирати зайві елементи. Готову презентацію можна скачати або викласти на Youtube.

GoAnimate — дозволяє перетворити презентацію на мультиплікаційний фільм. Кожен елемент має стандартні налаштування (колір, розмір) та індивідуальні (настрій персонажа, декомпозиція фону). Сервер пропонує велику колекцію дій з персонажами, у разі виникнення проблем можна користуватися підказками.

5.Plotagon - www.plotagon.com

Програма Plotagon дозволяє робити власні фільми, просто написавши сценарій, а віртуальні актори втілять його в життя. Програма знаходиться на стадії бета-тестування і вільна для скачування. Хоча додаткові сцени і акторів прийдеться купити. Поки користувач пише свій сценарій, програма дає йому можливість вибрати «акторів» з невеликого списку, а також місцевість, де все буде відбуватися. Автор може вказати, яким чином слід вимовляти конкретну репліку: сумним голосом, веселим, настороженим та ін.

6. Пояснювалки — програма для iPad, яка дозволяє створювати прості скрайбінги. Спочатку необхідно записати звукову частину презентації (завантажити готовий аудіофайл), потім намалювати ілюстрації до кожної тези. Особливість програми в тому, що візуальна частина презентації залежить від вашого вміння малювати, оскільки в ній немає готових шаблонів.

Використані інтернет-джерела:

http://osvita.ua/school/scribing/51803/

http://esprezo.ru/6-servisov-dlya-videoprezentacij/

https://edugalaxy.intel.ru/index.php?automodule=blog&blogid=9&showentry=4392

http://cyberleninka.ru/article/n/vizualizatsiya-navchalnogo-materialu-z-vikoristannyam-tehnologiyi-skraybing-u-profesiyniy-diyalnosti-vchitelya

http://journal.osnova.com.ua/article/51806-

Наталя Саціна, завідувач методичного кабінету

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

 

Переглядів: 1780 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: