Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Грудень » 4 » Інноваційні форми виховання патріотизму в початкових класах
23:29
Інноваційні форми виховання патріотизму в початкових класах

На виконання річного плану школи, плану методичного кабінету на 2015/2016 навчальний рік, наказу по школі від 02.11.2015 №403-од «Про проведення тижня вчителів початкових класів» з 17 по 23 листопада 2015 року в школі був проведений тиждень вчителів початкових класів на тему: «Виховання патріотизму та національної самосвідомості через інноваційні форми роботи з учнями».

 

У тижні взяли участь 11 вчителів початкових класів: 6 - вищої, 2 - першої кваліфікаційних категорій та 3 спеціалісти. Залучено до роботи учнів 1-4 класів, батьків та педагогів закладу.

  Тиждень розпочався 17 листопада з інсценізації казки «Рукавичка на новий лад» у 2 – Б класі (вчитель Юган В.М.). Учитель провів бесіду про казку, її значення у житті дитини. Діти розповідали, які вони знають казки, яка казка їм найбільш сподобалась, декламували вірші. Потім інсценізували казку «Рукавичка на новий лад». Перегляд цієї казки створював атмосферу радості, розвивав зв’язне мовлення, акторські здібності. Інсценізація казки була тісно пов’язана із подіями сьогодення. Діти разом з батьками даного класу зробили хорошу справу – передали рукавиці воїнам АТО. Для воїнів АТО учні намалювали малюнки, написали листи. Захід закінчився декламуванням вірша вчителем «Мами у Бога благають...» і піснею « Молитва за Україну».

  У 2-А класі було проведено свято мови «Українська мова – диво калинове». (вчитель Мартинюк В.В.) Клас був прикрашений вишитими рушниками, плакатами з прислів’ями про рідну мову, дитячими малюнками – ілюстраціями до українських казок. Учні декламували найкращі вірші українських поетів про рідну мову, пояснювали значення деяких фразеологізмів, проводили змагання «Хто кого переговорить», розповідали усмішки. Цікаво пройшла вікторина «З якої це казки?», інсценізація казки «Колосок». Саме через ці форми роботи вчитель виховувала у дітей любов до рідної мови, рідного краю, бажання берегти свою національну культуру, бути патріотами своєї держави.

  18 листопада Александрук А.П. у 2-В класі провела гру- подорож «Правовий Букварик». В ігровій формі вчитель ознайомила учнів з Конвенцією ООН про права дитини. Щоб запам’ятати основні права та обов’язки, учні мандрували від однієї станції до іншої, переглядали слайди. Діти грали в гру «Знайомство», де кожен називав своє ім’я та розкривав його значення. Для відпочинку було проведено фізкультхвилинку «Україно, ми твоя надія». Учні переглянули мультфільм «Візит до лікаря», відео «Я люблю Україну». Щоб перевірити увагу учнів вчитель провела гру «Будьте уважні».

  У 1-Б класі Васюрина Н.М. провела годину спілкування «Народження колективу». Було обрано старосту класу, девіз класу, правила колективу. Учні розповідали вірші про Україну, співали пісні. Цікаво пройшла вправа «Мікрофон», де діти розповідали, що значить для них Україна, створювали «Асоціативний кущ» до слова « Україна». Цікавими були виступи бабусі і мами учня, сім’я яких раніше жила у Східній Україні. На це свято діти намалювали малюнки про Україну, була виставка книг про Україну.

  У 1-А класі Саціна Н.Л. провела свято української пісні «Співучий кобзарик». Клас був прибраний вишитими рушниками, стрічками. На стіні у класі – епіграф свята. Словами цього епіграфу учні розпочали своє свято. Було проведено бесіду вчителя про Україну, про визначних українців, а саме про Тараса Шевченка. На святі діти декламували вірші про Україну, співали пісні на слова Тараса Шевченка, виконували пісню- танок « Якби мені черевики», грали гру «Хустинка», «Хто швидше збере пір’я». Саме ці форми роботи створювали умови для розвитку творчих компетентностей учнів. Вчитель провела вправи «Продовж речення», вислови своє міркування.. Завершили свято піснею «Заповіт», яку виконували і дорослі, і діти.

  Також у цьому класі Ляшук М.А. провела майстер – клас за участю батьків і учнів «Виготовлення сувенірів для бійців Української армії». Розпочався захід  із організаційного моменту, де вчитель зачитала уривок «Болить душа за Україну» Ореста Дзвінка. Було проведено гру –лабіринт «Україна», вправу на подолання страху. Вчитель провела відеодемонстрацію виготовлення емблеми. Діти разом із батьками створювали емблеми для бійців АТО під музичний супровід. Закінчився майстер-клас декламуванням вірша «Мати – Україно!» Миколи Сингаївського.

  18 листопада у 4-А класі ( вчитель Романюк Л.В.) було проведено пізнавально – розважальну гру «У нашім серці – Україна». Для цієї гри діти об’єднались у дві групи « Калинонька» і « Барвінчата». Учні говорили про найдорожче серцю кожної людини – Батьківщину, її героїчне минуле й сьогодення,солов’їну мову та чарівну природу, народні звичаї і традиції. Кожна група дітей виконувала завдання, які оцінювались членами журі. Завдання були різноманітні: декламування віршів про Україну, вікторина «Дай правильно відповідь», розповідали легенди,наводили цікаві факти про вербу і калину, проведено фотовікторину «Чи знаєш ти своє місто», конкурс гуморесок. Під час гри діти співали також пісні про Україну. Журі визначила переможців гри і команди були нагороджені Грамотами.

  Семенченко О.М. у 4-Б класі провела виховну годину «Українська мова – мова великого народу». Учні цього класу доводили, що українська мова – це мова багата, милозвучна, мова, якою можна пишатися і яку потрібно вивчати. Діти декламували вірші про мову, співали пісні, добирали синоніми до дієслова «іти», «говорити». Учні дізналися, що українською мовою можна писати вірші, у якому всі слова починаються з однієї букви. Саме такі вірші і прочитали діти, давали характеристику будь-кому за вдалими порівняннями. Закінчилося свято декламуванням вірша «Не цурайтесь мови».

  Пізнавально-розважальний захід « Ми всі діти українські, український славний рід» (вчитель Купчик О.О.) був проведений 20 листопада в 3- А класі. Вчитель закріплювала знання учнів про нашу країну – Україну, знайомила з українськими народними іграми, лічилками, скоромовками. Учні розповідали, що для них Україна, вірші про мову, співали пісні. На цьому святі діти відкрили для себе Україну веселу, грайливу, з дитячими піснями, іграми, розвагами. Сподобалось учням грати ігри та забави «Лобода», «Пішли діти в поле квіточки збирати», «Шевчик», «Добери слово до слова». Дівчатка на святі частували хлопчиків варениками. Захід закінчився піснею «В щасливу пору».

  Також цього дня Никитюк Ю.П. разом з учнями 4 –В класу провела виховний захід «Молюсь за тебе, Україно». Діти співали пісні про Україну, декламували вірші. Цікаво пройшов перегляд відеоролика про Україну.

  Закінчився тиждень захистом проекту у 3- Б класі «Рідний край, де ми живемо, Україною зовемо» (вчитель Мокіч Ю.П.). Вчитель розширила знання  учнів про народні, історичні та культурні символи українського народу, збагатила знання дітей про Україну. Було проведено вправу «Асоціативний кущ», де діти добирали слова, якими давали характеристику нашій державі. Вчитель зачитала епіграф свята, а діти відкривали сторінки журналу «Україна – рідний край», на яких розмістили результати творчої роботи. Група «Пізнайки» декламували вірші про Україну, зачитували твори «За що я люблю Луцьк», «За що я люблю Україну». Група «Літератори» розповідала про видатних письменників і поетів. Група «Художники» представляла свої малюнки. Про символи нашого краю розповідала група «Народознавці». Закінчився захід практичною роботою «Мої побажання рідному краю» і переглядом відеоролика.

  Через активні нестандартні форми роботи педагоги нашої школи створили оптимальні умови для формування громадянських компетентностей молодших школярів. Предметний тиждень завершився підсумками та виробленням рекомендацій з теми.

Наталя Саціна, заступник директора з навчально-виховної роботи,

Людмила Романюк, голова м/о вчителів початкових класів

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

Переглядів: 586 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: