Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Лютий » 14 » Життєва компетентність учнів - основа розвитку особистості
13:57
Життєва компетентність учнів - основа розвитку особистості

  З 02 по 06 лютого 2015 року в школі був проведений методичний тиждень вчителів природничо-математичних наук на тему: «Життєва компетентність учнів – основа розвитку особистості». Мета тижня – формування життєвих компетентностей як здатності учнів успішно діяти в навчальних і життєвих ситуаціях і нести відповідальність за свої дії, впровадження діяльнісної спрямованості навчання через позакласну роботу.

  Під час тижня проведено 7 відкритих позакласних  заходів. Вчителі практикували різні нестандартні форми роботи з учнями, впроваджуючи освітні інноваційні технології: ігрові, інформаційно-комунікаційні, дослідницькі та ін.

  Тиждень розпочався позакласним заходом з хімії на тему «Щасливий випадок» для 8-их класів (вчитель Дудко Г.М.). Відбулася цікава гра двох команд «Н2О» та «Атоми», яка супроводжувалась музичними заставками, захоплюючими пізнавальними конкурсами, хімічними експериментами. Все це сприяло особистісному розвитку учнів, формуванню їх ключових та предметних компетентностей.

  Між учнями 9-А і 9-Б класів був проведений «Брейн-ринг з інформатики» вчителем Волинцем Я.Ю.  Цікаві завдання у раундах, сучасне технічне оснащення викликали активність учнів. Впровадження інформаційно-комунікаційних, інтерактивних, ігрових технологій  дало можливість створити сприятливі умови для розвитку пізнавального інтересу, формування життєвих компетентностей  школярів.

  Учні 8-их класів під керівництвом Мостенця А.В. організували захист проекту з фізики на тему ««Домашній фізичний експеримент». Вступна теоретична частина, проведена вчителем, налаштувала присутніх на наукове обґрунтування фізичних явищ. Учні виступали з презентаціями проведених вдома і сфотографованих  експериментів, проводили і пояснювали фізичні досліди, що підтверджує діяльнісну та особистісну спрямованість навчання для формування компетентностей учнів.

  Новосад О.А. з учнями 7-их і 5-их класів підготували позакласний захід на тему «Видатні математики України». Діти ознайомились з бібліографічними розповідями про відомих українських  математиків, читали вірші про Україну. Відбувся захист проекту з математики на тему «Тор», який не лише сприяв розвитку математичних компетентностей, а й викликав патріотичні почуття, пов’язані з Євромайданом.

  Вчитель географії Демчук І.О. провела позакласний захід з географії для 10 класу на тему «Я люблю Україну». У формі цікавої інтелектуальної гри команд «Жовті» та «Сині» учні поглибили знання про Україну з географії, історії, мови, літератури, музики, що сприяло формуванню таких ключових компетентностей, як: громадянська, навчальна, інформаційно-комунікаційна, полікультурна, підприємницька, соціальна.

  Окунінець Ж.М. провела відкрите засідання  секції «Математика» шкільної філії «Дослідник» міського наукового товариства «Ерудит», на яке були запрошені кращі математики 4-10 класів. Вчитель проаналізувала науково-дослідницьку роботу з математики за 5 років, призери математичних змагань представили свої проекти, розглянули стратегії розв’язання олімпіадних задач на ігри двох осіб. Заняття сприяло формуванню особистості, яка володітиме навичками лідерства, буде здатна до самовдосконалення, матиме сформовані ключові компетентності.

  Завершив тиждень природничо-математичних наук позакласний захід з біології у 6-А класі на тему «Допоможемо птахам перезимувати», організований вчителем Кучак Л.М. Учні слухали розповіді, читали вірші про птахів, отримали поради як допомагати птахам взимку, пам’ятки по підбору корму для птахів. Вчитель презентувала виставку журналів «Птах», а також продемонструвала різні види годівничок, виготовлених з вторинної сировини, що дуже зацікавило учнів і сприяло формуванню їх життєвої компетентності.

  Проаналізувавши проведені заходи, можна зробити висновок, що вчителі-предметники природничо-математичних наук проводять цікаву позакласну роботу з предметів, впроваджують в практику роботи освітні інноваційні технології, щоб активізувати пізнавальну діяльність дітей, викликати в них стійке бажання набувати ґрунтовних знань і вміння застосовувати їх у житті; формують ключові і предметні компетентності учнів.

  Предметний тиждень завершився підсумками та виробленням рекомендацій з теми. 

Окунінець Ж.М., голова м/о

вчителів природничо-математичних наук

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

Переглядів: 908 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: