Вітаю Вас, Гість
Головна » 2020 » Березень » 16 » Україна - країна гідності і свободи
15:11
Україна - країна гідності і свободи

 

З 17 по 28 лютого 2020 року в  школі пройшов місячник Слави «Україна – країна гідності і свободи» для учнів 5-11 класів.

Під час місячника було заплановано і проведено 15 заходів різних форм: години спілкування, публікація, випуск стіннівки, виставка, реквієм, інтелектуальна гра, зустріч за круглим столом, презентація проєкту, патріотичний квест, змагання, загальношкільна хвилина мовчання. У місячнику взяли участь заступник з виховної роботи, педагог-організатор, класні керівники 5-11 класів, вчитель захисту Вітчизни.

Місячник Слави розпочався із тематичної виставки, присвяченій обороні Майдану. Виставка діяла у фоє школи протягом дня. Учитель Захисту Вітчизни Сокур О.Ф. розповів дітям, що Революція Гідності стала героїчним і драматичним феноменом для України. Український народ довів свою відданість свободі, свою гідність, заплативши за такі цінності найвищу ціну – життям 107 учасників акції протесту, Героїв України, названих Небесною Сотнею. Учитель показав учням експонати з місця подій: щити, палиці, каски, за допомогою яких пересічні громадяни і представники Самооборони обороняли Майдан.

20 лютого 2020 року була проведена година спілкування до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні у 7-Б класі (класний керівник Окунінець Ж.М.). На заході було відтворено хронологію подій Революції Гідності. Учасник Євромайдану Сокур О.Ф. нагадав історію боротьби українського народу за волю ще з часів XVI століття і до нашого часу. Учні переглянули відео сюжети, фото, виставку, присвячені Євромайдану, вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Репетюк О.В., педагог-організатор, вчитель української мови та літератури,  провела реквієм «Вони боронили Майдан…» з учнями 9-10 класів. Мета цього заходу - вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні та воїнів, що загинули під час бойових дій в зоні АТО на Донбасі; прищеплювати любов до Батьківщини, виховувати патріотичну свідомість; розвивати бажання стати гідними громадянами України. Учні читали вірші, присвячені героям Майдану, демонстрували відео,  презентації, розповідали про перші жертви Майдану (Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника, Юрія Вербицького. Пам’ять про загиблих на Майдані вшанували хвилиною мовчання. Завершувався захід  флешмобом «Ми – діти України». Учні, тримаючи прапор, під звуки гімну України промовляли: «Ми хочемо, ми віримо, що Україна…».

Учні 10 класу (класний керівник Руденко Л.С.) презентували стіннівку «Герої не вмирають», присвячену пам’яті Героям Небесної Сотні. Старшокласники Бульчук Любов та Стасевич Аліна розповіли, який матеріал дібрали про героїв Майдану, їхній подвиг, здійснений заради України, виразно прочитали вірші, присвячені Воїнам світла.

Також відбулася година спілкування в 11 класі (класний керівник Кулеша П.І.) на тему «Від мирної акції до втечі президента». Учні закріпили права громадян на життя, на свободу слова та думки, вільне вираження поглядів та переконань, свободу мирних зібрань, на охорону здоров’я, на законну журналістську діяльність, визначили, які права громадян України були порушені під час Революції Гідності, відтворили хронологію подій Євромайдану, переглянули відео та аудіо матеріали.

21 лютого учні 8-Б класу під керівництвом класного керівника Кузьмич Н.В. підготували інформацію до Дня рідної мови та опублікували на сайті школи. На першій сторінці розповідається, чому не можна вживати нецензурну лексику дівчаткам і хлопчикам, як себе від цього відучити, яка є альтернатива. Друга сторінка – інтерв’ю з вчителями (їхня думка щодо шкідливості вживання лайливих слів): Кучак Л.М., вчителем біології – про екологію душі; Кузьмич Н.В., вчителем української мови та літератури – про походження нецензурних слів; Мостенцем А.В., вчителем фізики – про вплив лайливих слів на гени людей; Кулешею П.І, вчителем правознавства – про адміністративну відповідальність за вживання нецензурної лексики у громадських місцях; Грештою І.В., заступником директора з виховної роботи, яка закликала батьків слідкувати за мовленням дітей, оскільки вживання лайливих слів призводить до розтління молодого покоління.

Чміль Н.В., класний керівник 8-А класу, провела годину спілкування «Молитва лине в Небеса…», присвячену річниці Небесної Сотні (відеолекторій). Учні переглянули відеоролики «Вірш – Небесна Сотня», «Небесна Сотня – хронологія подій 20 лютого», «Пам’яті Небесної Сотні», «Юні ангели», «Вічна пам’ять та слава Небесній Сотні», розповідали про героїв, читали вірші, вшанували пам’ять хвилиною мовчання.

Данилюк О.О., класний керівник 6-А класу, провела годину спілкування «Звучи, рідна мово!» (до Міжнародного дня рідної мови). Під час заходу учні познайомились з історією цього свята, розширили знання про українську мову, її красу та багатство за допомогою поетичного слова, українського фольклору, переглянули відеоролик «Цікаві факти про українську мову», розглянули стінгазети «10 милозвучних слів, які можуть вимовити лише українці» та «Чужизми в українській мові», підготували інсценізацію, складали та коментували  народні прислів’я про мову.

Цікаво пройшла інтелектуальна гра «Україна – це наша Батьківщина» в 5-А класі (класний керівник Дудко Г.М.). Мета цього заходу – повторити, узагальнити та скоригувати знання учнів про Україну, її символи, традиції, розширити і поглибити знання про рідний край. Були проведені різноманітні конкурси: «Візитна картка команди», «Мандрівка Україною з префіксом «най», «Заміни букву, щоб вийшло нове слово», «Відеозапитання», «Прислів’я і приказки», «Пантоміма», «Вірю-не вірю», «Статистика», «Віночок».

Між змінами проведено загальношкільну хвилину мовчання за загиблими під час Революції Гідності (Грешта І.В., заступник директора з виховної роботи, Сокур О.Ф., вчитель Захисту Вітчизни).

24 лютого учні 9-А класу (класний керівник Мельничук Л.В.) відвідали воїнів, що перебували на реабілітації у Волинському обласному госпіталі для інвалідів війни. Розмова розпочалася зі слів вдячності за можливість насолоджуватися кожним днем, навчатися. Діти уважно слухали про воєнні будні солдат та військові звитяги, вражали недитячими запитаннями: «Як вдається боротися зі страхом?», «Коли закінчиться війна?», «Чи можна віддати Крим за певні поступки на фронті?», «Як дбає держава за воїнів?». Військові розповідали учням, що майбутнє та незалежність України – саме у їхніх руках.

У цей день відбулася презентація проєкту «Герої серед нас» у 9-Б класі (класний керівник Ковалишина Т.М.). На заході велась розмова про героїв та героїзм (правдивих, реальних чи вигаданих). Учні складали список якостей «Героя» та «Антигероя». Було проведено дослідження про волонтерство та його види, особливості волонтерства у різних країнах та в Україні, основні волонтерські організації та відомих українських діячів. Звернули увагу на участь нашої школи у благодійних акціях.

25 лютого класний керівник Мостенець А.В. провів Урок мужності та змагання «Влучний стрілець. Хоробрі серця» з учнями 5-Б класу. Під час заходу діти переглянули відео «Я тобі приказую жити», присвячене воїнам АТО, слухали вірші, пісні, читали самостійно складені про Україну героїчні казки, розповідали про воїнів, що загинули на Сході, вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Завершився захід змаганням «Влучний стрілець» на спортивному майданчику.

Також була проведена година спілкування «Що означає бути патріотом…» у 6-Б класі (класний керівник Стрилюк С.В.). Учні згадали історію Київської Русі, великого князя – Ярослава Мудрого, його вклад у розвиток України, з’ясували, хто такий патріот, що таке патріотизм, наводили приклади найбільших українських патріотів, визначали, що потрібно робити дитині. Щоб відчути себе справжнім патріотом України.

26 лютого відбувся патріотичний квест «Знаємо і любимо Україну» у 7-А класі (класний керівник Талашко О.А). Мета заходу – підсумувати і збагатити знання учнів  про національні символи, види і жанри усної народної творчості, мовне багатство, звичаї і традиції українського народу. Учасники квесту були об’єднані в три команди, кожна з яких повинна була подолати свій маршрут, розв’язуючи завдання на дев’яти станціях: «Математичній», «Образотворчій», «Географічній», «Музичній», «Кулінарній», «Фольклорній», «Літературній», «Історичній», «Портретній галереї». Переможці гри отримали нагороду.

Наталя Саціна, заступник директора,

Людмила Руденко, голова ШМО класних керівників

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

Переглядів: 212 | Додав: nataliasatsina | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: