Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Грудень » 11 » Підсумки проведення тижня вчителів естетично-трудового циклу, основ здоров'я, фізкультури і захисту Вітчизни
13:44
Підсумки проведення тижня вчителів естетично-трудового циклу, основ здоров'я, фізкультури і захисту Вітчизни

З 20 по 24 листопада 2017 року в школі був проведений тиждень вчителів-предметників естетично-трудового циклу, основ здоров'я, фізкультури і захисту Вітчизни на тему: «Розвиток креативних компетентностей учнів на уроках та в позаурочній діяльності». Проведено вісім відкритих  позакласних заходів та уроків.

    У тижні взяли участь 9 педагогів: 6 вищої, 2 першої та 1 другої категорії.

    21 листопада Дудко Г.М. в 7-А класі провела позакласний захід у формі усного журналу на тему «Фітотерапія для здоров’я». Захід розпочала з позитивного налаштування на роботу (вправа «передай посмішку») та короткої розповіді про фітотерапію як науку та фітотерапію в Україні, зокрема, про особливості проведення усного журналу. «Гортаючи» сторінки журналу: «Калина», «Малина», «Ромашка», «Кропива», «Чебрець», «Ожина», «Журавлина». Учні розповідали легенди, вірші, про надзвичайно цілющі властивості рослин, пропонували дегустувати фіточаї, що викликало неабиякий інтерес та обговорення в групах, співали пісні. Наостанок баба Одарка, що завітала на свято, розповіла про особливості та періоди заготівлі різних частин лікарської рослини (цвіту, стебла та кореня). Підсумовуючи почуте, учні відгадали кросворди. Захід сприяв розширенню знань учнів про фітотерапію, формуванню в них відповідального ставлення до свого здоров’я, бережного ставлення до рослин та здатність застосовувати здобуті знання в реальних життєвих ситуаціях та власне і покращенню самого здоров’я дітей.

   Савка Т.Л. провів урок фізичної культури у 8-Б класі «Основи гри в баскетбол». Вчитель розпочав з чіткої організації учнівського колективу та повідомлення завдань уроку, звернув увагу на техніку безпеки. Після проведення розминки учні виконали вправи на відновлення дихання. Основна частина уроку складалася з різноманітних вправ на передачу, ведення та закидання м’яча в корзину. Вчитель проводив вимірювання ЧСС, звертав увагу на неточності та порушення правил техніки безпеки. Заняття сприяло розвитку фізичних здібностей, силових якостей, швидкісних якостей.

       Мостенець А.В. провів майстер клас з виготовлення повітряного змія для учнів 8 – х класів. Онайомив присутніх з повітряними зміями , що стали призерами міських конкурсів, чим власне стимулював до плідної роботи. Учні, отримавши детальний покроковий інструктаж та все необхідне для роботи (розгортки, інструменти та матеріали) приступили до роботи. Учитель коментував особливості конструкції повітряного змія законами фізики. Діти працювали з великим ентузіазмом та захопленням, вносячи власні ідеї та пропозиції.

     22 листопада вчитель трудового навчання Мельничук Л.В. провела в 7-А класі позакласний захід «Прийшов Наум – берись за ум». Заняття розпочалося з мотивації діяльності учнів, хлопці класу представили в’язанку прислів’їв та приказок про розум, знання, освіту (домашнє завдання). Вчитель ознайомилаа учнів з особливостями освіти України в різні історичні періоди та підвела до того, що розпочиналось навчання на святого Наума – покровителя освіти та доброчинства. Але для приготування каші – основного атрибута свята, учням слід проявити неабиякі знання та вміння. Дівчата об’єдналися в три групи: «Народознавці», «Розумниці», «Господині». «Народознавці» знайомлять присутніх з періодом входження зерна в національну кухню, національними стравами з круп, рецептами національних страв. «Розумниці» розповідають про відповідність зерна крупі, хімічний склад круп, вплив круп на організм, корисні та лікувальні властивості круп. «Господині» повідомляють, якій первинній обробці піддають крупи, як правильно зварити кашу, секрети смачної каші, визначають зерно на дотик. (крупа в мішечках, учні мають визначити яка саме). І наостанок - творче завдання «Приготуй страву». З запропонованих продуктів потрібно скласти рецепт страви та дати їй назву (учні отримують конверти з продуктами). Отож, переконавшись, що дівчата зварять смачної каші, розпочинається свято. Інсценізація свята Наума сприймається учнями та гостями з захопленням, адже багато з присутніх вперше дізнаються про те, як українські діти в давнину готувались до школи і звідки пішов вислів «однокашники». На закінчення учні та гості смакують кулішем та слухають скрипаля, учня класу (за традицією на Наума діти обирали музичний інструмент, виходив гарний музика).

    Вчителі Остапчук І.І. та Юган В.М. провели інтегрований урок з музичного мистецтва та літературного читання в 4-Б класі на тему «Інструменти – символи народів. Як не любить той край. В.Сосюра «Як не любить той край», Л.Костенко «Усе моє, все зветься Україна»». Урок розпочався з девізу та визначення правил його проведення. Використавши вправу «Гронування», вчитель читання запропонував описати Україну за допомогою іменників, прикметників, дієслів. Діти на підготовлених сердечках пишуть сенкан про Україну та зігрівають ними карту нашої держави. Пригадавши державні та народні символи України, використовуючи презентацію, діти ознайомилися з музичними інструментами, які є символами. Прослухавши музичні твори, учні порівнюють звучання сопілки, трембіти, визначають характер музики та її особливості, шукають відмінності. Слайди живописної природи Карпат допомагають відчути і зрозуміти рапсодію Г.Майбороди для сопілки та трембіти у виконанні симфонічного оркестру. Фізкультхвилинка проводиться ще більш завзято, учні танцюють коломийку. Розучивши пісню про Україну школярики переходять до вивчення творчості В.Сосюри та Л.Костенко. Підсумки уроку проводяться за допомогою кольорів: зелений - колір нового, жовтий – колір дружби, синій – колір правди, червоний - колір творчості, фіолетовий – колір настрою. Завдяки плідній співпраці вчителям вдалося провести надзвичайно емоційний урок сповнений патріотизмом та творчістю.

      23 листопада Кропива Р.В. провів урок у 11 класі на тему «Основи гри в баскетбол». Вчитель розпочинає з чіткої організації учнівського колективу та повідомлення завдань уроку, звертає увагу на техніку безпеки. Після проведення розминки учні виконують вправи на відновлення дихання та знайомляться з історією виникнення баскетболу, що презентувала учениця класу. Навчаючи правилам та тактиці гри у баскетбол. вчитель працює над вдосконаленням техніки ведення, передачі та закидання м’яча в корзину. З метою відновлення ритму серцебиття вчитель проводить релаксаційну хвилинку «Визнач пульс». Заняття сприяло інтересу і прагненню до фізичного вдосконалення, збереженню та зміцненню здоров’я учнів.

        Вчитель захисту Вітчизни Рущак В.М. провів лекцію для учнів 8 – 11 класів на тему «Відповідальність неповнолітніх за вчинення адміністративних та кримінальних злочинів». Вчитель на прикладах життєвих ситуацій знайомить присутніх з відповідальністю за вчинені дії, кваліфікує їх відповідно українського законодавства. Тема неабияк зацікавила учнів, викликала чимало запитань на які вони отримали вичерпні відповіді.

        24 листопада Старостюк О.М. провела урок образотворчого мистецтва в 6 –Б класі на тему «Спостережна перспектива». Вчитель пропонує учням познайомитись з репродукціями картин. які містять перспективу, детально розповідає про правила побудови спостережної перспективи за допомогою багатого та вдало підібраного унаочнення. За урок учні повністю справляються з поставленим завданням та проявляють творчість і зацікавленість образотворчим мистецтвом, що свідчить про досягнення вчителем поставленої мети.

      Проведені заходи в основному відповідали темі методичного тижня, сприяли розвитку креативності учнів, хоч слід зауважити, що на уроках фізичної культури та власне і на лекції, можна було підібрати вправи та матеріал на розвиток креативних компетентностей.

Предметний тиждень завершився підсумками та виробленням рекомендацій з теми.

З повагою, Людмила Мельничук, голова м/о,

Наталя Саціна, заступник директора

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

Переглядів: 425 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: