Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Березень » 6 » Підсумки проведення тижня суспільно-гуманітарних наук
10:06
Підсумки проведення тижня суспільно-гуманітарних наук

З 19 по 23 лютого 2018 року в школі відбувся предметний тиждень вчителів суспільно-гуманітарних наук на тему «Формування позитивної мотивації школярів шляхом використання інноваційних технологій».

   Мета тижня – сформувати у школярів позитивне ставлення як до предметів суспільно-гуманітарного циклу, так і до навчання взагалі, продовжити роботу над розвитком загальнолюдських та предметних компетентностей, культивувати уміння учнів успішно діяти в навчальних і життєвих ситуаціях; розвивати читацькі інтереси та творчі здібності, уміння самостійно здобувати нові знання та розв’язувати проблеми, виховувати толерантне ставлення до представників інших національностей, стійкий інтерес до самоосвіти, самовдосконалення, постійного пошуку і бажання відкривати щось нове.   

   Під час тижня було заплановано і проведено 16 відкритих заходів. Усі члени методичного об’єднання брали активну участь у ньому. Вчителі практикували різні нестандартні форми роботи з учнями, впроваджуючи освітні інноваційні технології: дослідницькі, інтерактивні, ігрові, пошукові, інформаційно-комунікаційні та ін. Протягом тижня було проведено позакласні заходи, презентації, вікторини, виставки учнівських робіт, уроки-захисти проектів, бесіди, конкурси тощо.

   Тиждень розпочався з позакласного заходу «Мандрівка країнами, мову яких вивчаємо», який організували і провели вчитель англійської мови Данилюк О.О. та вчитель польської мови Поліщук Т.М. Учні не просто ознайомилися з культурними реаліями Британії та Польщі, державною символікою і визначними місцями, а вчилися розвивати вміння послідовно висловлювати свої думки, досліджувати і аналізувати доступну інформацію, вибирати з неї найголовніше. Захід був проведений у формі змагання між командами, маршрут містив у собі найрізноманітніші станції (фонетична, алфавітна, романтична, пізнавальна, рухлива, розважальна), де учні мали можливість проявити свої таланти та здібності.

   Наступним заходом став конкурс читців «Мріє, не зрадь!», присвячений 147-й річниці від дня народження видатної української поетеси, прозаїка, драматурга, перекладача, літературного критика та фольклориста Лесі Українки, який провели вчителі української мови та літератури Гелюта К.В., Стрилюк О.М., Чміль Н.В. У ньому взяли участь учні 5-10 класів. Особливо активними були п’ятикласники, які хоч і найменші серед учасників конкурсу, проте вже сміливо заявили про свої читацькі здібності. А заохочувальні призи у вигляді новинок літератури покликані не лише заохотити дітей до подібних конкурсів, а й сформувати вдумливого читача.

   Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний символ українців, її порівнюють зі співом солов’я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка. 21 лютого – Міжнародний день рідної мови. У рамках тижня суспільно-гуманітарних наук бібліотекар школи Дахновська О.О. організувала тематичну виставку «Моє ти диво калинове, кохана материнська мово», де читачі могли ознайомитися з новинками літератури, різноманітними періодичними виданнями, на сторінках яких порушується мовне питання.

Також цього дня вчителі української мови та літератури провели інформаційну годину «Мова – ім’я народу, візитівка нації». Діти та працівники школи дізналися багато цікавих і незвичайних фактів про українську мову, її специфічність і неповторність. Інформаційні повідомлення про багатство мови були розміщені на дошках оголошень та сайті школи.

   Окрім того, учні могли перевірити свої знання української мови за допомогою вікторини з української мови, яка цього року вперше проходила в on-line режимі.

   21 лютого у фойє закладу вчителі Данилюк О.О. та Поліщук Т.М. організували перегляд колекції стінгазет на тему: “I like English”, “Uwielbiam język polski”. Після перегляду можна зробити висновок, що наші учні не тільки люблять рідну мову, але й з повагою ставляться до іноземних мов, які вони опановують на уроках.

   А от захоплення минулим України, історією свого роду показали учні 5-х класів, які продемонстрували уміння писати листи князям, оформлювати літопис своєї сім’ї, власноруч виготовляти справжні давньоруські літописи. Результати цієї роботи діти розмістили у своїх класах.

   Не менш насиченим був наступний день. Саме в четвер у рамках тижня відбулося аж 3 інтелектуальні змагання. Одним із них став брейн-ринг із зарубіжної літератури «Зірковий шлях», проведений Руденко Л.С. При підготовці та проведенні заходу використано дослідницьку, інформаційно-комунікаційну технології навчання, що сприяло інтелектуальному та духовному розвитку учнів. Увага дітей була зосереджена не тільки на текстуальному знанні творів, а й на ілюстративному матеріалі, який прямо чи опосередковано пов’язаний з вивченими творами.

   Продовжили пошук найрозумнішого серед знавців зарубіжної літератури п’ятикласники, які були учасниками гри «Найрозумніший», яку провела вчитель зарубіжної літератури Талашко О.А. Варто відзначити високу підготовку вчителя до проведення заходу, адже створена Оленою Анатоліївною презентація була яскравою, точною, відтворила атмосферу перебування на телешоу. Також вдало підібрані відеофрагменти допомогли зосередити увагу учнів на вивчених творах.

   Не менш цікавою була гра «Що? Де? Коли?» серед учнів 5-х класів, яку провела вчитель історії Вакулка В.І. Різноманітні творчі завдання, діалогові та інтерактивні технології, робота в групах, використані під час проведення заходу, сприяли розвитку кмітливості, критичному мисленню, прищеплювали учням любов до предмету, виявляли і розвивали їх здібності, виховували почуття колективізму, культури спілкування.

   Традиційним у нашій школі став наступний захід – бібліотечна виставка «Дочка Прометея», присвячена черговій річниці від дня народження Лесі Українки. Учні та вчителі мали можливість переглянути наявні матеріали про життя та творчість геніальної землячки, ознайомитись з новими виданнями творів. Цього року Ольга Олександрівна представила новинку нашої бібліотеки, яка буде корисною як на уроках української літератури, так і заняттях польської мови, - збірку творів Лесі Українки польською мовою.

   Уже другий рік поспіль учитель історії Кулеша П.І. проводить презентацію-захист проекту, метою якого є видатні волиняни: «Знай і люби наш рідний край: вимір ХІХ століття». Об’єктом дослідження стали наші земляки XIX століття, їхня громадська діяльність. Поліна Ігорівна вдало поєднала висвітлення наукового дослідження з хвилинами релаксації, поезії, музичної презентації.

   Життя людини без книжки неможливе. Вона відкриває перед нами великий світ, протягом усього життя ми звертаємося до неї. Часто книга, прочитана в дитинстві, залишається в пам’яті на все життя, а герої, з якими ми зустрічаємося на її сторінках, стають нашими вірними друзями. Читаючи книги, ми розуміємо, що вони не лише чарують, розважають, але й виховують. «Хто багато читає, той багато знає» – так кажуть у народі. І це правда. Книжка вчить, як на світі жити, книжка відповідає на безліч запитань… 23 лютого у стінах нашої школи відбувся захід, присвячений як книгам, так і книголюбам. Організаторами були вчителі української мови та літератури. Гості поринули у чарівний світ книги, дізналися багато цікавих фактів про найбільші, найменші, найстаріші… та ще про численні най… най… най… друковані шедеври людства. Також учасники віртуально побували у поліграфічному цеху, дізналися про усі тонкощі книгодрукування. А учениця 9-А класу Міцах Софія влаштувала справжнє випробування для вчителів школи: у форматі відеоінтерв’ю намагалася випитати що і коли читають сіячі доброго і розумного. Запам’ятався глядачам і емоційний виступ Семенюк Соломії, яка поділилася секретами творчої роботи, адже має у своєму доробку не одну рукописну книгу. А найзавзятіші шанувальники книг мали можливість розповісти про свої читацькі вподобання.

   А на завершення тижня Стрилюк С.В. і Торбик С.В., учителі англійської мови, провели літературний вечір «Gallery of English literature». Звучала як поезія в оригіналі, так і найвдаліші її переклади українською мовою. Захід був цікавим і пізнавальним, адже учасники не лише продемонстрували вміння декламувати твори, а й представили багато інформації про Вільяма Шекспіра, життя і творчість письменників Шотландії й США.

   Проаналізувавши проведені заходи, можна зробити висновок, що вчителі-предметники суспільно-гуманітарних наук проводять цікаву позакласну роботу з предметів, впроваджують у практику роботи освітні інноваційні технології, щоб активізувати пізнавальну діяльність дітей, викликати в них стійке бажання набувати ґрунтовних знань і вміння застосовувати їх у житті; формують в учнів такі інтелектуальні вміння, як аналіз, порівняння, виділення головного, а також критичне мислення та здатність приймати відповідальні рішення; виховують вміння співпрацювати з іншими людьми.

   Така робота дає можливість «виліпити» не просто учня зі знаннями, а дитину, яка є освіченою, толерантною, уміє самостійно здобувати знання і використовувати їх у повсякденному житті.

Олександр Стрилюк, голова м/о вчителів суупільно-гуманітарних наук

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

Переглядів: 405 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: