Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Квітень » 8 » Міський семінар шкільних бібліотекарів
12:45
Міський семінар шкільних бібліотекарів

Бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам'ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», аптека для душі».                                                                                    В.О.Сухомлинський 

   Шкільна бібліотека є визнаним центром спілкування і духовності. Без неї неможливо сьогодні уявити навчання і виховання школярів, освіту і самоосвіту педагогічних працівників.

  25 березня 2016 року на базі комунального закладу «Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради» відбувся міський семінар шкільних бібліотекарів на тему: «Роль бібліотеки в підготовці та проведенні предметних тижнів у школі.

  У ході семінару директор навчального закладу Леуш Іван Олександрович ознайомив гостей з історією школи, організацією навчально-виховного процесу, шкільною бібліотекою. Завідувач шкільної бібліотеки Дахновська Ольга Олександрівна поділилась власним досвідом з питань організації діяльності бібліотекаря під час підготовки та проведення предметних тижнів.

З метою організації роботи бібліотеки в рамках підготовки до предметних тижнів розроблено методику проведення. Вона складається з трьох етапів.

1. Підготовчий етап. Проводиться для ознайомлення користувачів бібліотеки з наявними ресурсами у фонді. При цьому організовуються виставки нових надходжень до бібліотеки, здійснюється моніторинг потреб вчителів щодо підготовки до предметних тижнів, надаються консультації щодо підбору бібліографії в рамках потрібної тематики.

2. Організаційний етап. Передбачає організацію взаємодії учасників на рівнях: бібліотекар – вчитель; вчитель – класний керівник; вчитель – учні; учні – бібліотекар.

У ході спільної роботи здійснюється підготовка інформаційних пакетів для учнів, класних керівників, вчителів; надається інформація щодо наявності ресурсів та методики пошуку інформації, проводиться аналіз і оформлення підібраного матеріалу.

3. Заключний етап. Бібліотекарем проводиться аналіз виконаної роботи щодо змісту і якості, враховуються недоліки і зауваження, висовуються пропозиції з удосконалення.

  Під час проведення предметних тижнів бібліотекар бере активну участь в підготовці та проведенні заходів, оформленні книжкових виставок, залучена до виступів.

  Тісна співпраця поєднує шкільну бібліотеку і вчителів інших предметів. У бібліотеці вони одержують інформацію про науково-методичне і навчальне забезпечення свого предмета. Це дає можливість краще організувати додаткову роботу учнів з цієї дисципліни. Даючи завдання учням підготувати реферат, повідомлення чи дослідити певну проблему, викладач впевнений, що школяр знайде відповідні матеріали. До того ж це сприяє розвитку в дітей навичок самостійної роботи з додатковою літературою, вмінню знаходити потрібну інформацію в бібліотеці.

   Класний керівник 9-Б класу Остапчук Ірина Іванівна зі своїми вихованцями презентували проект «Моя Батьківщина там, де моя бібліотека». Учасники проекту здійснили віртуальну подорож бібліотеками світу, ознайомились з різними видами бібліотек, їх фондосховищами. Практичний психолог школи Горніч Любов Іванівна провела релаксаційну хвилинку «Квітка толерантності», нагадуючи, що квітка розцвітає тільки у світі добра.

  На завершення семінару учасники обмінялись світлими думками та приємними враженнями.

Наталя Саціна, заступник директора

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

 

Переглядів: 439 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: