Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Листопад » 29 » Формування ціннісно-смислової компетентності молодших школярів
11:39
Формування ціннісно-смислової компетентності молодших школярів

  

Одним із найважливіших завдань сучасної початкової школи є розвиток пізнавальної  активності школярів, формування у них допитливості, бажання пізнавати нове. Збільшення навчального навантаження на уроках примушує вчителя замислитись над тим, як підтримати інтерес молодших школярів до навчання. Серед найбільш дієвих способів формування нового ставлення до навчання і пізнання є проведення методичних тижнів.

   На виконання річного плану роботи школи, плану методичного кабінету на 2016/2017 навчальний рік, наказу по школі від 02.11.2016 №392-од «Про проведення тижня вчителів початкових класів» з 07 по 11 листопада 2016 року в школі був проведений тиждень вчителів початкових класів на тему: «Формування ціннісно-смислової компетентності учнів засобами виховної роботи».

   У тижні взяли участь 3 вчителів вищої категорії, з них 1, який має педагогічне звання «учитель-методист» (Романюк Л.В.), 2, які мають педагогічне звання «старший учитель» (Мартинюк В.В., Васюрина Н.М.); 2 педагоги першої категорії (Юган В.М., Александрук А.П.) та 3 – молоді спеціалісти (Попсуй Т.Ф., Попова А.В., Попович І.В.). У ході тижня було проведено 8 відкритих позакласних заходів, під час яких учителі продемонстрували нестандартні методи та форми виховної роботи.

   У проведенні тижня активну участь взяли молодші школярі 1 – 4 класів. Головна організаторська роль належала учителям. Їх ентузіазм, творчий підхід допомогли зробити цей тиждень справжнім улюбленим святом як для дітей, так і для дорослих. Протягом тижня можна було побачити різні форми роботи щодо формування ціннісно- смислової компетентності: інтелектуальну гру «Розумники і розумниці», інтелектуальну – розважальну гру «Я люблю Україну», математичне свято, природничий КВК, веселі розваги юних козачат, свята осені, подорож до країни Добра і Дружби, пізнавально – розважальну гру «Стежками України».

   Тиждень розпочався 09 листопада з інтелектуальної гри «Розумники і розумниці» у 4 –Б класі. При проведенні цього заходу учні показали свої знання, вміння, кмітливість, ерудицію. Для цього клас було об’єднано у дві команди «Всевмійки» і « Всезнайки». Оцінювало завдання команд журі.

   Завдання для команд були цікавими. Учні розташовували імена казкових героїв в алфавітному порядку, пояснювали значення висловів, розташовували у правильній послідовності числа, місяці року, частини мови,знаходили скарб, виконували завдання «Навпаки» Також на святі діти декламували вірші, розповідали гуморески. Закінчилося свято нагородженням  команд.

   Інтелектуально – розважальна гра «Я люблю Україну» була проведена у 3- Б класі (вчитель Юган В.М.). Гра розпочалася із декламування віршів про Україну і бесіди вчителя про нашу державу. Було представлено команди, які брали участь у святі і журі. Разом із учнями в командах були мами класу. Третьокласники підбирали слова – ознаки до слів Україна і українська мова, складали із слів прислів’я і пояснювали їх значення. Цікавими для дітей був конкурс «Музичний» і «Відгадай» Учні вгадували за мелодією назву української пісні і за допомогою жестів, підказок представляли своїй команді відомих українців. Декламували на святі учні і батьки власні вірші про Україну і про мову. Цей матеріал вони зібрали у свої власні збірки і представили членам журі. Хвилювалися на грі і мами, коли брали участь у конкурсі «Хвилинка». У грі звучала Молитва за Україну і вірш – звертання до дітей. Закінчилося свято піснею « Розцвітай , Україно!».

   10 листопада у 1-А класі було проведено математичне свято Першого десятка (вчитель Романюк Л.В.) Учні розповідали вірші про цифри, розв’язували  логічні завдання,слухали легенди про число 2, 6, 9. співали  колискову для цифр. На святі відбулася зустріч дітей із казковими героями: Зайчиком, Вовчиком і Бабою Ягою. Показали учні як вміють розв’язувати приклади на додавання, коли грали із казковими героями гру «Футбол». Виконували завдання Баби Яги, щоб звільнити Королеву Математики.

   Природничий КВК «Дари  осені» пройшов у 2 –А класі (вчитель ПопсуйТ.Ф.). Вчитель вчила дітей укладати в належну систему те, що вони дізналися про осінь та її ознаки з власних спостережень і прочитаного у книжках. Змагалися між собою три команди «Сонечко», «Веселка» і «Хмаринка». Учні ознайомилися з правилом, яке стало і девізом свята, розповідала кожна команда і свою речівку. КВК розпочався із розминки, де учні кожної команди розповіли вірші про осінь. Активними були учні в конкурсі «В саду, на городі, в лісі» Кожен хотів прикріпити картинку до певної групи.

   Для відпочинку вчитель запропонувала переглянути відеосюжет про Осінь. Брали діти активну участь у грі «Танок з листям», грі «Відгадай овоч або фрукти на дотик», розповідали прислів’я про місяці осені, виконували пісню «Ходить гарбуз по городу». Оцінило роботу КВК журі і нагороди вручив директор школи.

   10 листопада пройшли веселі розваги юних козачат у 3 –А класі. (вч. Мартинюк В.В.) Вчитель поглиблювала знання учнів про козацькі забави, розвивала спритність, рухливість, відчуття взаємодопомоги в учнів. Свято розпочалося із бесіди вчителя про свято дня захисника України, учні декламували вірші про козаків, співали пісню «Ой на горі та женці жнуть». Для проведення розваг хлопчики класу об’єдналися у дві команди «Жартівливі» і «Кмітливі». Кожна команда представила свою емблему, свій девіз. У першому конкурсі «Спортивна розминка» учасники команд переносили від старту до фінішу картки з літерами і викладали слово «Козачата». У інтелектуальному конкурсі «Знавці історії» учні показали свої знання про життя козаків. Цікавими для дітей були конкурси « Поїзд», «Чай для отаманів», «Снайпер», «Осідлай цього коня», «На волю». Закінчилося свято нагородженням членів команд.

   11 листопада свято осені пройшло у 1 – Б класі (вч. Попова А.В.) На свято завітала Осінь. Діти радо вітали її і розповідали вірші про неї. Учні взяли активну участь у іграх «Відгадай за смаком», «Бурячки», «Чарівний мішечок». Загадували вони і загадки про овочі і фрукти, ставили сценку «Сперечалися овочі», співали пісні про цю чарівну пору року. Закінчилося свято частуванням короваю, який спекли мами для діток.

   Подорож до країни Добра і Дружби була проведена у 2 –Б класі (вч. Васюрина Н.М.) Саме на святі вчитель формувала у дітей поняття «Доброта і добрі вчинки», вчила розрізняти «Добре і погане», викликала бажання дарувати добро. Учні подорожували на кораблі до країни Добра і Дружби. Побували вони на острові Навпаки, виконували завдання вправи «Мікрофон», відповідали на питання Феї Зла, згадували заповіді справжніх друзів. На святі діти переглянули відеофільм «Справжній друг». Закінчилася подорож вправою «Коло добра і дружби», де учні класу передавали один одному Добрика і промовляли « чарівні слова».

   Закінчився тиждень пізнавально – розважальною грою «Стежками України» в 3 –В класі (вч. Александрук А.П.) Для проведення свята учні об’єдналися у дві команди «Калина» і «Вербиченька». У І турі «Рідну землю, де живем, Україною зовем» учні декламували вірші про Україну. Брали діти участь у вікторині «Дайте правильну відповідь», «Міста України», розповідали про рослини- символи, переглядали відео про Луцьк. Цікаво пройшли ігри «Крученики», «Знайди приховані слова», гра з вболівальниками і з батьками. Закінчилася гра оголошенням переможців та врученням нагород.

   Проаналізувавши всі заходи  можна сказати, що кожен вчитель методичного осередку при проведенні досягнув мети, яку ставив перед класом. Всі виховні заходи змістовні; відповідають темі, поставленій меті; цікаві за формою проведення. Вчителі запрошували на позакласні заходи батьків, які з задоволенням відвідали їх. Педагоги показали свою компетентність, майстерність під час проведення тижня. Високої оцінки заслуговує добре продуманий план, чітка організація тижня, належний методичний та естетичний рівень проведених заходів, їх змістовне та виховне наповнення, естетичне оформлення.

  Учителі початкових класів ще раз довели, що вони - справжні фахівці своєї справи. Дякуємо усім учителям, батькам та учням за плідну роботу!

Людмила Романюк, голова м/о вчителів початкових класів,

Наталя Саціна, заступник директора з навчально-виховної роботи

КЗ "Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради"

Переглядів: 1069 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: