Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Червень » 4 » Підвищення професійної підготовки вчителя на хвилях Світязя
16:17
Підвищення професійної підготовки вчителя на хвилях Світязя

         Зустріч із цікавими людьми – це завжди свято душі. А коли ці люди – знавці своєї справи – подвійне. 
       Із 22 по 24 травня 2014 року відчути свято душі мали нагоду освітяни Волинської області, зокрема 15 вчителів початкових класів м. Луцька. Кожен із них мріяв зустрітись із відомими людьми, прізвища яких на обкладинках підручників. А тут випала чудова нагода побачити, почути їх, побувати на майстер-класах, поспілкуватися в неформальній обстановці, зробити пам’ятні фото.
       Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти спільно зі Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки на базі спортивно-оздоровчого табору «Гарт» СНУ (с.Світязь) організував роботу ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Професійна підготовка вчителя початкових класів: актуальні проблеми філології та лінгводидактики».
       У рамках конференції проведено круглий стіл за участю провідних науковців у галузі початкової освіти, авторів підручників з української мови та літературного читання: Вашуленка Миколи Самійловича, доктора педагогічних наук, професора, академіка НАПН України, завідувача кафедри педагогіки і методики початкової освіти Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка; Осадченко Інни Іванівни, доктора педагогічних наук, професора кафедри виховних технологій та педагогічної творчості Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини; Федурко Марії Юліанівни, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри філологічних дисциплін та методик їх викладання у початковій школі Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка; Хом’яка Івана Миколайовича, доктора педагогічних наук, професора, академіка Академії наук вищої школи України, завідувача кафедри української мови і літератури Національного університету «Острозька академія»; Науменко Віри Орестівни, кандидата педагогічних наук, доцента, професора кафедри початкової освіти та методик Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка; Варзацької Лариси Олександрівни, доктора філософії, кандидата педагогічних наук, доцента, старшого наукового співробітника лабораторії навчання української мови інституту педагогіки НАПН України; Ткаченко Галини Миколаївни, керівника центру навчальної методичної літератури.
        Незабутнє враження залишилося після розмови з автором «Букваря», за яким вчаться мільйони українських школярів, фахівцем в галузі методики навчання української мови в початковій школі Миколою Самійловичем Вашуленком. Людина – професіонал своєї справи, справжній патріот, який любить українське слово і пісню. Пізнавальним був його виступ на тему «Концептуальні засади створення підручників для початкових класів». Микола Самійлович наголосив, що основою укладання будь-якого підручника для менших школярів є дотримання єдності принципів науковості та доступності. 
      Виокремлюючи роль української мови як навчального предмета, важливість її вивчення, зазначив, що «мова, як предмет, обслуговує інші предмети та є основою мовленнєвої діяльності дитини. А це тісно пов’язано з її майбутньою професійною влаштованістю». 
      Цікавим та насиченим був майстер-клас Миколи Самійловича, на якому він презентував новий підручник «Українська мова» для 3 класу та зошит із друкованою основою за новим Державним стандартом, дав практичні поради щодо їх використання. 
    Осадченко Інна Іванівна, розповідаючи присутнім про методику розв’язання винахідницьких завдань, наголосила, що важлива не кількість здобутих знань, а те, як використовують їх у житті. На конкретних прикладах довела, що педагог – це творча професія і до вирішення будь-якої нестандартної ситуації потрібен власний підхід.

     Хом’як І.М. розповів про використання Шевченкового слова в організації навчально-виховного процесу; Федурко М.Ю., читаючи лекцію на тему «Екологія мови – екологія душі», зауважила, що українець не той, хто тільки знає українське слово, а й хто дбає про нього.
     Ще з 1992 року багато хто з нас зберігає у своїй вчительській бібліотечці посібник для вчителів Л.Варзацької «Методика розвитку зв’язного мовлення молодших школярів». І ось через 22 роки мали змогу спілкуватись із цією щирою, енергійною, з живим розумом жінкою. Лариса Олександрівна велику увагу звернула на формування загальнонавчальних умінь школярів як способу досягнення цілей у системі мовної освіти. 
      Науменко Віра Орестівна, автор підручника «Літературне читання», розкрила тему: «Послідовність роботи з художнім твором на уроках літературного читання», ознайомила присутніх з особливостями змісту підручника з читання для 2 класу та календарного планування для 3 класу, а Ткаченко Галина Миколаївна, керівник Центру навчальної та методичної літератури, презентувала каталог матеріалів для початкових класів за новим державним стандартом.
    Зустріч була теплою, щирою, результативною. Педагоги луцьких шкіл вдячні організаторам даного заходу, адже мали змогу перейняти досвід провідних науковців у галузі початкової освіти. 

Наталя Саціна,
заступник директора з навчально-виховної роботи
КЗ «Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради»

Переглядів: 652 | Додав: Умарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: